A. 5549 Sayılı Kanun ve İkincil Mevzuat
Mali istihbarat birimi yükümlülük mevzuatı temel olarak, 11/10/2006 tarihli ve 5549 sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun ile düzenlenmiştir. Kanunun uygulanmasına yönelik olarak;
a) Suç gelirlerinin aklanmasının ve terörün finansmanının önlenmesi amacıyla yükümlüler, yükümlülükler, yükümlülüklere uyumun denetimi, gümrük idaresine açıklama yapılması ve diğer tedbirlere ilişkin usul ve esasları düzenlemek amacıyla Suç Gelirlerinin Aklanmasının ve Terörün Finansmanının Önlenmesine Dair Tedbirler Hakkında Yönetmelik (Tedbirler Yönetmeliği),
b) Yükümlülerin 549 sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanunun uygulanmasına yönelik olarak; suç gelirlerinin aklanmasının ve terörün finansmanının önlenmesi amacıyla uyum programı oluşturmaları ve uyum görevlisi atamalarına ilişkin usul ve esasları düzenlemek için de Suç Gelirlerinin Aklanmasının ve Terörün Finansmanının Önlenmesine İlişkin Yükümlülüklere Uyum Programı Hakkında Yönetmelik (Uyum Yönetmeliği),
c) Suç gelirlerinin aklanmasının ve terörizmin finansmanının önlenmesi ve bu suçlarla etkin mücadele edilmesi kapsamında, yükümlüler nezdinde veya bunlar aracılığıyla yapılmaya teşebbüs edilen ya da halihazırda devam eden işlemlerin, işleme konu malvarlığının aklama veya terörizmin finansmanı suçu ile ilişkili olduğuna dair şüphe bulunması üzerine askıya alınması veya bu işlemlerin gerçekleşmesine izin verilmemesine ilişkin usul ve esaslar ise Suç Gelirlerinin Aklanmasının ve Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Kapsamında İşlemlerin Ertelenmesine Dair Yönetmelik ile düzenlenmiştir.
Ayrıca Başkanlık tarafından oluşturulacak elektronik tebligat altyapısının işleyişine ilişkin usul ve esasları düzenlemek üzere Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı Elektronik Tebligat Sistemine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik yayımlanmıştır.
5549 sayılı Kanunun uygulaması açısından yürürlüğe konulan tebliğler ve bunların konuları aşağıdaki tabloda gösterilmiştir.
Mevzuat Adı | Konusu |
MASAK Genel Tebliği Sıra No: 5 | Basitleştirilmiş Tedbirler |
MASAK Genel Tebliği Sıra No: 7 | Müşterinin Tanınması |
MASAK Genel Tebliği Sıra No: 13 | Şüpheli İşlem Bildirimi |
MASAK Genel Tebliği Sıra No: 19 | Uzaktan Kimlik Tespiti |
MASAK Genel Tebliği Sıra No: 21 | Kamusal Nüfuz Sahibi Kişiler |
B. 6415 Sayılı Kanun ve İkincil Mevzuat
2013 yılında yayımlanan 6415 sayılı Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanun, yükümlüler açısından, terör ve terörizmin finansmanıyla mücadeleye ilişkin kararlarının uygulanması ile terörizmin finansmanı suçunun düzenlenmesi ve terörizmin finansmanının önlenmesi amacıyla dondurulan malvarlığı ile ilgili bazı yükümlülükler getirmiştir.
Bu yükümlülüklerin detayları, Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanunun Uygulamasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik ile açıklanmıştır.
C. 7262 sayılı Kanun ve İkincil Mevzuat
Keza 2020 yılında yürürlüğe giren 7262 sayılı Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanının Önlenmesine İlişkin Kanun, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin kitle imha silahlarının yayılmasının finansmanının önlenmesine yönelik yaptırım kararlarının uygulanması açısından bazı yükümlülükler getirmiştir.
Bu yükümlülüklerin detayları, Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanının Önlenmesine İlişkin Kanunun Uygulanmasına Dair Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik ile açıklanmıştır.
Terörün finansmanı kapsamında dondurulan mal varlığına dair yükümlülükler hakkında MASAK Genel Tebliği (Sıra No: 12) yayımlanmıştır. Ayrıca Terörün Finansmanına Yönelik Şüpheli İşlemlerin Bildirimi Genel Tebliği yayımlanmışsa da bu Tebliğin şüpheli işlem bildirimi ve işlemlerin ertelenmesi ile ilgili kısımları sonradan yürürlükten kaldırılmıştır.
Bir yanıt bırakın